EDUCA WEEK LIBEREC | týden vzdělání a práce v Libereckém kraji | 7. - 13. 10. 2024
Více informacíPodzimní marmeláda je tou nejlepší z Českého ráje
- 15. 09. 2014 16:53
- Životní prostředí
Soutěž O nejlepší marmeládu Českého ráje se uskutečnila tuto sobotu v Turnově. Titul získal Jan Kakos z Lestkova se svou podzimní směsí z jablek a šípků. Porota v soutěži, kterou pořádala Pekárna a cukrárna Mikula společně s turnovskou hotelovkou, hodnotila celkem 46 vzorků marmelád, nejen těch tradičních, ale i speciálních, například levandulovou či myrobalánovou. Celou akci doprovázel bohatý program, příchozí mohli například zhlédnout ukázku flambování.
Cenu poroty získal Jan Kakos z Lestkova, který vyhrál víkendový pobyt pro dva v luxusním hotelu Leonardo v centru Českého Krumlova a poukaz na odběr tříkilového Mikulova pecnu každý týden po dobu půl roku. Zkrátka nepřišli ani další ocenění, kteří získali poukázky na odběr pečiva Pekárny Mikula v celkové hodnotě šest tisíc korun.
„Věřila jsem, že se marmelády mého zetě umístí na stupních vítězů, ale první místo mě překvapilo a velmi potěšilo,“ řekla bezprostředně po vyhlášení Dana Mertová, která cenu přebírala. „Marmelády připravuje zeť Jan vždy s láskou. Snaží se sledovat nejnovější trendy a inovovat tak, aby v každé marmeládě byla zastoupena nějaká přísada, která podpoří chuť ovoce,“ dodala.
Program zpestřilo flambování
Vedle odborné poroty měla šanci hlasovat i veřejnost. Ti, kteří se do školy dostavili, obdrželi hlasovací kuličky, které vhazovali do předem připravených půllitrů u registrovaných vzorků. „Cena veřejnosti“ připadla Janu Burdovi a jeho jahodové marmeládě. Program sobotního dopoledne zpestřili studenti Hotelové školy ukázkou flambování, nechyběly tvořivé dílny pro děti, příjemná hudba, ochutnávka chleba se škvarky a nabídka nealkoholických míchaných nápojů. Návštěvníci si navíc mohli zakoupit pečivo, které přivezl Jiří Mikula na pekařském retro kole.
A kde se vůbec zrodil nápad uspořádat takovou soutěž? „Hlavní inspirací mi byla má maminka, která dělá úžasné marmelády. Jako pekaře a podnikatele mě navíc zajímají aktuální kulinářské trendy a ke sladkému pečivu marmeláda neoddělitelně patří. Osobně kladu nejvyšší důraz na kvalitu všech surovin od svých dodavatelů, marmelády nevyjímaje,“ prozradil Jiří Mikula, hlavní organizátor a porotce.
Kromě Pekárny a cukrárny Mikula i Hotelové školy Turnov akci podpořili další partneři: Styl pro Ženy - Právo, Jablonecký deník, Rádio Contact Liberec či Regionální produkt Českého ráje.
Další aktuality
Kde třídí v kraji nejlépe odpad? Ve Vítkovicích, Harrachově a Jilemnici
- 29. 05. 2024
- Životní prostředí
Zauhlovací věž ve Vratislavicích nad Nisou chystá ekologický Reuse den
- 15. 05. 2024
- Životní prostředí
Klimatická změna a lokální zemědělství. To jsou témata květnové výstavy na kraji
- 15. 05. 2024
- Životní prostředí